De Slachtemarathon van 15 juni 2024

Willy1

Ergens in oktober 2023 hoorde ik op de radio dat op 15 juni 2024 de Slachtemarathon weer van start zou gaan en dat er deze keer ook een halve marathon werd georganiseerd voor lopers. Het begon meteen bij mij te kriebelen! Zou ik dit nog een keer kunnen? In 2017 lukte het wel, maar dat is al weer zo lang geleden! Toch bleef de kriebel en toen de inschrijving werd geopend, heb ik mij meteen ingeschreven. Spannend, maar ik had er heel veel zin in.

Ik maakte voor mezelf een schema en samen met mijn loopmaatjes Yvonne, Ineke en Steven gingen we elke week een stukje verder lopen. De laatste weken voor de wedstrijd heb ik op zondagochtend heel vroeg alleen verder getraind. Dit omdat de start van de halve marathon om 6:30 uur 's ochtends zou zijn en daar moest ik aan wennen.

De dag van de marathon

Willy3

Eindelijk was het zover: 15 juni. De wekker ging om 4:45 uur. Ik had de avond ervoor alles klaargelegd, zodat ik rustig aan kon doen. Als ontbijt at ik twee witte bolletjes met jam, volgens een ervaren wedstrijdloper een goed ontbijt als je gaat lopen vanwege de snelle koolhydraten. Om 5:30 uur stapte ik op de fiets en samen met nog twee dames uit Arum fietsten we naar Wommels. Daar was het al een drukte van belang. Het was intussen begonnen met regenen, maar gelukkig waaide het niet hard.

We stonden redelijk voorin te wachten op het startschot, maar wat duurde dat lang! Er kwam een hele donkere lucht aan en het begon keihard te regenen. Daar stonden we dan, in korte broek, t-shirt of hemdje te bibberen in de regen. Ik werd erg koud en kletsnat. Maar gelukkig, om 6:40 uur klonk het startschot en daar gingen we! In een lang lint over de Slachte, met 21,1 km voor de boeg. Ik had mij van tevoren voorgenomen om niet te snel van start te gaan, maar dat valt niet mee met zoveel lopers die je inhalen en veel sneller gaan.

Tijdens de marathon

Bij de Slachtbrug ontstond een kleine opstopping, maar dat vond ik helemaal niet erg. Toeterende auto’s die onder de brug door reden en zwaaiende mensen aan de kant, wat leuk was dat! Als in een soort roes liep ik kilometer na kilometer. Zo nu en dan stonden er groepjes mensen met regenjassen, poncho’s en paraplu’s langs de kant ons aan te moedigen. Al zo vroeg in de ochtend, geweldig was dat!

Ineens hoorde ik mijn naam roepen en daar stond Janny! Wat leuk en wat een energie krijg je dan weer. En een eind verderop nog een keer! De stromende regen trotserend was ze aan het filmen en foto's aan het maken. Superleuk. Het was ondertussen ook veel harder gaan waaien, maar gelukkig hadden we het grootste stuk wind mee. Eigenlijk best prima weer om te lopen.

Willy4

(noot redactie: het filmen is helaas mislukt, dit is de enigste foto)

De finish

Na 21 km was daar eindelijk de finish in Raerd, in een mooie tijd van 2:12:45. Blij dat ik er was en best nog heel fit. Ik kreeg meteen een reddingsdeken om mij heen om niet te veel af te koelen en een houten blokje in mijn hand geduwd als aandenken. Kletsnat maar heel blij en tevreden ben ik met mijn dochters, die mij bij de finish op stonden te wachten, weer naar Wommels gereden en ben ik naar huis gefietst. Het was een mooie ervaring!

Willy2

Willy Brouwer, Loopgroep Witmarsum