Vetrijke voedsel wordt al snel geassocieerd met ongezonde producten. Er wordt snel gedacht aan fastfood. Die negatieve associatie is onterecht. De juiste vetten zijn namelijk erg gezond en zijn van essentieel belang in een uitgebalanceerd voedingspatroon. Het is alleen wel belangrijk welke vetten je binnenkrijgt.

In een gezond voedingspatroon zorgen vetten voor ongeveer 20 tot 30% van de energie-inname. Vetten zijn dan ook een belangrijke energieleverancier. En hardlopers hebben veel energie nodig! Ook spelen vetten een belangrijke rol in de opbouw van cellen, de opname van vitaminen uit je overige voeding, bescherming van organen en het kweken van een energie-voorraad. Voor een volledig herstel na je training zul je dus ook vetten tot je moeten nemen.

Er is een aantal vetten dat het lichaam niet zelf kan produceren, maar die wel essentieel zijn voor het normaal functioneren van het lichaam. Voorbeelden daarvan zijn linolzuur, omega 3 vetzuren en omega 6 vetzuren. Dit zijn vetten die het cholesterol op een gezond peil houden. Gezonde producten die onverzadigde vetten bevatten zijn vloeibare olieën (olijf-, walnoten-, en zonnebloemolie), noten, zaden, avocado, wilde zalm (maar ook andere vissoorten), kokos, leverproducten en eierdooiers.  

Minder gezond zijn verzadigde vetten. Deze vetten komen vooral in dierlijke producten voor zoals vleeswaren en kaas. Het lichaam is zelf in staat om verzadigd  vet aan te maken om energie op te slaan. Een volledig verzadigd vetvrij dieet is echter niet mogelijk. Vetrijke producten bevatten altijd een deel onverzadigd- en verzadigd vet.  

Het derde soort vet is transvet. Dit zeer ongezonde vet is door een fabrieksmatige handeling gehard. Door deze harding blijven producten langer houdbaar. Vanwege de complexe moleculaire structuur van dit soort vet weet ons lichaam zich niet goed raad met transvetten. Het geeft onder andere een verhoogde kans op hart en vaatziekten. De gezondheidseffecten van dit soort vet zijn dermate negatief dat overheden de voedselindustrie dwingen om minder transvetten in voeding te verwerken. Het consumeren van deze soorten vetten wordt sterk afgeraden. Producten waar transvet in voorkomt zijn patat, koekjes, gebak, chips, chocola en bakkerijproducten. Transvetten zijn ook in kleine hoeveelheden ongezond.

Conclusie: vet is onmisbaar. Al helemaal voor een hardloper die veel van zijn lichaam vergt. Ben je wel bewust van het soort vet dat je neemt. Vooral het onverzadigde vet is erg gezond. Vuistregel van het Voedingscentrum: hoe harder het vet, hoe slechter. Hoe zachter het vet, hoe beter (geldt op kamertemperatuur).