Sinds december heerst er in Nederland een griepepidemie. Er is sprake van een epidemie wanneer de peilstations van de NIVEL (Nederlands instituut voor onderzoek in de gezondheidszorg) Zorgregistraties eerste lijn twee weken achter elkaar meer dan 51 op de 100.000 mensen met griepachtige klachten rapporteren en virologisch onderzoek het virus aantoont in neus- en keelmonsters. Een griep is voor een hardloper vervelend. Het kan de opgebouwde conditie namelijk flink aantasten. Hoewel het oplopen van het griepvirus nooit volledig uit te sluiten is, kan je de kans op een infectie wel verminderen door de voglende maatregelen te nemen.

Aanpassen van training
Zware en intensieve training zorgt voor een tijdelijk verminderde weerstand. Daardoor ben je vatbaarder voor infecties. Aangetoond is echter dat minder omvangrijke training (<32km per week) op een relatief rustige intensiteit (<65% van maximale zuurstofopname) een positieve prikkel geeft aan je weerstand. Als hardloper doe je er gedurende een epidemie wellicht verstandig aan om je trainingen rustig(er) uit te voeren. 

Voeding
Er is een aantal voedingsstoffen waarvan bekend is dat ze het immuunsysteem versterken. Quercitine bijvoorbeeld is een antioxidant die voorkomt in onder andere groene thee, appels, uien en rode wijn. De stof wordt ook ingezet als voedingssupplement.
Zink kan de vermeerdering van virussen bij virale infecties remmen. 15mg zink per dag in tabletvorm wordt aangeraden. In voeding komt zink in kleine hoeveelheden voor in onder andere vlees, kaas, graanproducten, noten en schaal- en schelpdieren zoals garnalen en mosselen.
Ook Vitamine D speelt een rol in het verminderen van de kans op een virale infectie. Met name in de wintermaanden wanneer mensen minder aan zonlicht bloot worden gesteld (vitamine D wordt door de huid geproduceerd bij blootstelling aan zonlicht) kan een supplement uitkomst bieden.

Kou en nattigheid
De bewering dat je van kou ziek wordt is onzin. Ziek wordt je door het oplopen van een virus. Dit kan door lichamelijk contact met een besmet persoon te hebben of door in de nabijheid van een besmet persoon te zijn. De kans op een infectie gedurende een koude periode is wel groter. Je lichaam moet harder werken om je lichaamstemperatuur op peil te houden, wat zorgt voor een tijdelijk verminderde weerstand.