De ene loper zweert erbij, de ander moet er niks van hebben: een sporthorloge. Het is alweer zo’n 35 jaar geleden bedacht in Finland, waar Polar met een apparaatje kwam dat de hartslagfrequentie kon registreren. Het signaal werd opgepikt door een borstband en doorgezonden naar een klein kastje wat de sporter aan de pols meedroeg. De uitvinding werd snel populair, want de atleet kon daarmee tijdens een training de trainingsintensiteit monitoren en bijsturen. Inmiddels is die hartslagmeter van weleer doorontwikkeld tot een heuse boordcomputer. Afhankelijk van het merk en model meet deze niet alleen je hartslag. Het geeft je snelheid weer en de hoogtemeters die je loopt. Sommige modellen hebben een ingebouwd kompas. Je pasfrequentie wordt bijgehouden, je hartslagvariatie gemeten en je gelopen routes vastgelegd. Het kan je gids zijn en je langs wegen en paden door onbekend terrein loodsen. Het is tevens een Activity Tracker, die je stappen telt en je calorieverbruik bijhoudt. Het kan de luchtdruk meten, je grondcontacttijd weergeven en de verticale oscillatie (hoeveel je op en neer beweegt) in de gaten houden. Vaak is een verbinding met je smartphone mogelijk, waardoor je toegang hebt tot vele apps, en niet te vergeten je favoriete playlist. Het Sporthorloge geeft feedback over de zwaarte van je training en advies over de benodigde hersteltijd. Als gezegd, niet alle sporthorloges beschikken over al deze tools, het is afhankelijk van het merk en type. 

Hartslag
Is je training gebaseerd op hartslagzones, dan geeft een sporthorloge je tijdens de trainingen alle informatie die je nodig hebt. Zo kun je op elk moment van de workout je hartslag aflezen. Bij een aantal modellen kun je persoonlijke hartslagzones instellen en kun je, as-you-run, zien of je in de juiste trainingszone loopt. Steeds vaker verschijnen modellen die niet meer met een borstband, maar direct vanaf de pols de hartslagfrequentie meten. Dat komt het draagcomfort en het gebruiksgemak ten goede
 
Snelheid
Dankzij de ingebouwde GPS en de verbinding met een aantal satellieten geeft het sporthorloge vrij nauwkeurig je loopsnelheid weer. Erg praktisch voor wie bijvoorbeeld de duurlopen of tempotrainingen op snelheid wilt doen. Het is evenzo handig bij wedstrijden: je kunt de beoogde kilometertijd vooraf instellen. Dankzij de geluidssignalen van het horloge kun je het aanvangstempo bewaken en, verderop in de race, in de gaten houden of je snelheid onverhoopt zakt.  
 
Afstand
Voordat de GPS zijn intrede deed kon je, bijvoorbeeld door middel van een footpod, de afgelegde loopafstand monitoren. Dankzij de GPS gaat dat nauwkeuriger en dat is erg handig voor lopers die veel intervaltraining doen (bijvoorbeeld zes keer 800 meter). Deze optie is ook handig als je tijdens een training of wedstrijd wilt weten hoeveel kilometer je al hebt afgelegd. En voor wie van statistiekjes houdt: je kunt makkelijk terughalen hoeveel kilometer je in een week, maand of jaar hebt afgelegd.
 
Gevoel 
Train je op gevoel en ben je niet geïnteresseerd in de hartslag of de trainingssnelheid, dan nog kan een sporthorloge van toegevoegde waarde zijn. De GPS maakt het mogelijk gelopen routes te bewaren, terug te  zien en te delen met je contacten op social media via programma’s als RunKeeper of Strava. Anderzijds kun je routes van anderen uploaden en met behulp van de aanwijzingen op je horlogeschermpje nalopen. Ideaal voor trail-runners!
 
Wedstrijden
Een handigheidje is de pacer-optie: je geeft aan welk tempo je wilt lopen en krijgt een seintje als je te snel of te langzaam gaat. Ook handig tijdens een wedstrijd. 
 
Bovendien
Bij veel merken en modellen krijg je toegang tot een geavanceerde website van de fabrikant. Daarmee kun je, bijvoorbeeld, een aantal instellingen van je sporthorloge aanpassen aan je persoonlijke voorkeur. Je kunt informatie vanaf je horloge uploaden en informatie vanaf de website downloaden. Je vindt alle uitgevoerde trainingen tot in detail terug in je digitale trainingslogboek. 
 
Door de schier eindeloze mogelijkheden en het enorme aanbod aan merken en modellen is het ondoenlijk aan te geven welk sporthorloge het best bij jou past. Overweeg je er eentje aan te schaffen? Bedenk dan vooraf heel goed wat je wensen zijn, bepaal je budget en ga dan op zoek naar een geschikt model. Heb je er eentje gevonden? Gun je zelf de tijd om er helemaal vertrouwd mee te raken, maar staar je niet blind op alle cijfertjes, grafiekjes en routekaartjes. Blijf luisteren naar je lichaam en zeker ook naar de wind in de bomen en de vogeltjes in de lucht!